Valesco: un extract de urzică pentru combaterea dăunătorilor culturilor.

Valesco: extracto de ortiga para combatir las plagas en los cultivos.
Plante
Planetă
Valesco: un extract de urzică pentru combaterea dăunătorilor culturilor.
2024-05-24
Sustenabilității

Dezvoltat în anul 2021 de Ascenza, Valesco permite reducerea utilizării produselor chimice în grădinărit și arboricultură. Datorită extractelor de urzică, această soluție naturală combate afidele și acarienii protejând în același timp mediul.

Urzica, indiferent dacă este comună (Urtica dioica) sau mică (Urtica urens), este o plantă cu multe proprietăți. Acesta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri. Ascenza și laboratoarele sale au apelat în mod natural la această resursă naturală pentru extinderea gamei sale de bioprotecție, cunoscută sub numele de Blexia. Acid acetic, acid clorogenic, acid formic, lecitină, prunasină, rutabion... Acestea sunt doar câteva dintre moleculele găsite în urzici care pot oferi protecție împotriva afidelor, acarienilor și chiar a fizopodelelor. Soluția Valesco se bazează pe aceste molecule.

 

Teste reușite.

Cu acest insecticid natural, Ascenza oferă un produs pentru limitarea populațiilor dăunătorilor, combinându-se în același timp cu programe integrate de protecție a fructelor și legumelor. 

Pentru a demonstra efectele oferite de către Valesco, Ascenza a efectuat o serie de teste, în perioada martie - mai 2022.  Confruntându-se cu o presiune puternică din partea afidelor cenușii, merii au fost tratați cu un program frecvent utilizat în producția integrată de fructe (IFP) - Flonicamid, 140 g/ha urmat de Spirotetramat 1,2 L/ha - în timp ce alții au fost protejați de IFP însoțiți de Valesco, aplicată de două ori la 0,8% (pentru un volum de pulverizare de 500 L/ha). Momentul primei aplicări a soluției Valesco a fost determinat cu ajutorul instrumentului de modelare RIMPro, care urmărește progresul afidelor.

 

Reducerea numărului de tratamente chimice fără compromiterea eficacității.

Rezultatele acestor teste au fost interesante în ceea ce privește utilizarea soluției de extract de urzică. 

În primul rând, programul care combină tratamentul convențional și protecția naturală a fost mai eficient decât tratamentul convențional singur: 1,8 focare de afide per arbore cu programul de referință PFI comparativ cu o medie de 1 focar per arbore cu programul PFI și Valesco.

Într-un moment în care reducerile IFT se află în centrul tranziției agricole, Valesco facilitează continuarea arboriculturii productive, îndeplinind în același timp așteptările societății. Acest produs de bioprotecție răspunde nevoilor urgente din partea arboricultorilor, care văd că numărul de tratamente aficide disponibile scade în fiecare an. Nu uităm că alternanța protecției chimice și naturale ajută la limitarea rezistenței dăunătorilor la insecticidele folosite. Atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică, Valesco ajută la întărirea protecției plantelor, pentru culturi mai sănătoase pe tot parcursul sezonului.