Skip to main content

Putregaiul negru: Presiunea crește

black rot grapes
Plante
Planetă
Putregaiul negru: Presiunea crește
2025-06-13

O boală cu consecințe devastatoare, putregaiul negru este o problemă tot mai mare și acum o preocupare majoră în regiunile viticole. Pentru a vă proteja împotriva acesteia, cuvântul cheie este vigilența.

Este cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii, putregaiul negru. De la un sezon la altul, boala supraviețuiește în materialul vegetal uscat pentru a elibera sporii primăvara, când temperaturile sunt peste 9°C (optim între 20 și 26°C) și ploile sunt prezente. Odată cu schimbările climatice, condițiile meteorologice sunt din ce în ce mai favorabile pentru proliferarea bolii, indiferent de localizarea podgoriilor.

În 2023, putregaiul negru controlat

În ultimii ani, putregaiul negru a afectat în mod notabil regiunea cu climă caldă, mai ales de la retragerea produselor de protecție a culturilor de contact organice care erau eficiente împotriva contaminărilor timpurii. În ultimii ani, putregaiul negru a apărut rapid în podgorii, dar vinificatorii au reușit relativ bine să îl controleze.

Pustule negre semnificative

Contaminarea viței de vie de către putregaiul negru se produce în două etape. După ploi, începe contaminarea primară. Zece până la douăzeci de zile mai târziu, pe frunze apar pete care se transformă în pustule negre numite picnide. Acești spori, care se vor răspândi, sunt responsabili de contaminarea secundară. Pericolul este deosebit de mare după înflorire, când putregaiul negru poate ataca ciorchinii de struguri. Deși pot fi adoptate unele tehnici profilactice (cum ar fi îndepărtarea reziduurilor uscate unde putregaiul negru poate ierna), tratamentul cu fungicide rămâne cea mai eficientă metodă de control.

Niciun tratament specific

Pentru putregaiul negru, se recomandă un tratament preventiv pentru podgoriile recent afectate de boală. Deși nu există tratamente specifice pentru putregaiul negru, unele produse utilizate împotriva mucegaiului pufos și a mucegaiului pudrat dau rezultate promițătoare. Ascenza oferă soluții pe bază de difenoconazol, dezvoltate pentru mucegaiul pudrat (Invictus®, Cerimonia®). Cu toate acestea, trebuie avut grijă să se alterneze tratamentele cu molecule din familii chimice diferite pentru a limita rezistența. Pot fi utilizate, de asemenea, produse precum Molidor® (azoxistrobin și folpet).

Monitorizarea presiunii: un factor de succes

Ca și în cazul altor boli ale viței de vie și ale strugurilor, monitorizarea presiunii fungice este esențială. Măsurile profilactice sunt, de asemenea, eficiente pentru a preveni creșterea presiunii:

  • îndepărtați boabele uscate (mumificate) de pe vița de vie în timpul tăierii.
  • dezrădăcinați vița de vie abandonată.
  • îngropați sau scoateți din parcele, după tăiere, trestiile afectate.