Skip to main content

Mana: Protejarea împotriva unei amenințări în creștere

Mildiu: protección contra una amenaza creciente
Plante
Mana: Protejarea împotriva unei amenințări în creștere
2024-08-07
Sustenabilității

O problemă majoră de sănătate pentru podgoriile cu climă atlantică, mana este exacerbata de temperaturile relativ ridicate din timpul iernii și primăverii și de dezvoltarea rezistenței. Pentru a gestiona contaminările, este necesară o abordare riguroasă, consecventă și diversificată, în special odată cu reducerea soluțiilor fungicide organice de contact, cum ar fi Mancozeb.
În 2023, în sud-vestul Franței, recolta de struguri a fost scăzută din punct de vedere istoric. Iarna blândă și ploioasă, combinată cu primăvara călduroasă și umedă, a favorizat apariția manei.

 

Iarnă blândă, primăvară caldă: O combinație periculoasă!

De la un an la altul, mana nu dispare. În sol, această ciupercă se transformă în oospori: ouă cu pereți groși, rezistente, care pot supraviețui frigului. Primăvara, odată ce temperaturile depășesc 11°C, începe contaminarea. Când frunzele încep să se îngălbenească, înseamnă că țesuturile plantei sunt infectate. Miceliul absoarbe substanțele nutritive ale plantei, forțând-o să se concentreze pe supraviețuire în detrimentul calității și cantității fructelor. Atunci când presiunea este prea mare, această boală poate afecta chiar și vița de vie, ducând la defecte de creștere, o vulnerabilitate crescută la alte boli și chiar la mortalitatea viței de vie.

 

Tratamente combinate

Pentru a face față acestei amenințări, gestionarea integrată a dăunătorilor rămâne esențială, de la gestionarea resturilor vegetale la adaptarea soiurilor de struguri și, bineînțeles, menținerea unui program de tratament regulat. Pentru menținerea unui program de tratament regulat și pentru a limita rezistența, este esențială combinarea ingredientelor active și a modurilor de acțiune. De exemplu, folpet și fosetyl de aluminiu pot fi utilizate în tandem - unul este un fungicid de contact (care întrerupe membrana celulară fungică), iar celălalt un fungicid sistemic (care acționează în interiorul țesuturilor vegetale pentru a inhiba dezvoltarea bolii).

 

Combinarea tratamentelor preventive și curativ

În acest scop, echipele din cadrul Ascenza au dezvoltat atât soluții preventive, cât și curative, combinând Folpet și Fosetil de aluminiu cu alte molecule precum Cymoxanil, sau Azoxystrobina. Ascenza are o gamă largă pentru a ajuta fermierii în gestionarea riscului de apariție a fainarii, în special soluții pe bază de Folpet. [Folpet solo] ca soluție de contact, dar și Medeiro® F [Folpet + Fosetyl], apreciat pentru modul său combinat de acțiune, persistența și eficacitatea în faza de creștere vegetativă. 
Baltimore® [adică Azoxistrobin + Folpet], este, de asemenea, o opțiune fungicidă versatilă, iar soluția pe bază de [Cymoxanil + Folpet] este cunoscută pentru efectul său curativ.

 

Produse esențiale de bioprotecție

Pentru maximizarea șanselor de reușită, limitarea riscurilor de rezistență și reducerea utilizării pesticidelor chimice, este recomandat să completați aceste tratamente cu soluții de bioprotecție. În gama Blexia® de la Ascenza, există PREV-AM® Ultra, realizat din extracte de ulei esențial de portocală dulce, care oferă un spectru larg de eficacitate (atât antifungicid, cât și insecticid). Equiset®, o soluție derivată din extract de plantă de coada-calului, ajută la întărirea plantei prin activarea mecanismelor sale de apărare.
În anotimpurile favorabile fainarii, alternarea și mobilizarea tuturor instrumentelor disponibile permit un control eficient al acestei ciuperci și conservarea culturilor.