Skip to main content

Lupta împotriva afidelor de măr este organizată

Red apples on tree ready to be harvested. Ripe red apple fruits in apple orchard. Selective focus.
Plante
Lupta împotriva afidelor de măr este organizată
2024-04-23

Afidele sunt un dăunător temut de cultivatorii de pomi. Aceștia s-au înmulțit în ultimii ani, agravați de temperaturile blânde din ultimele ierni. Prevenirea rămâne cheia pentru a limita impactul lor asupra culturilor. 

Sosirea afidelor, fie ele verzi, cenușii sau lânoase, este sinonimă cu riscul de deformare și necroză a frunzelor, care încetinesc creșterea pomilor. Dezvoltarea lor poate duce la deformarea fructelor, ceea ce poate afecta clasificarea acestora. Fumaginele sunt ciuperci saprofite negre care pot apărea vizual atunci când afidele proliferează. Atunci când temperaturile cresc peste 10°C, populațiile încep să se dezvolte din nou. În funcție de specie, atacurile au loc mai devreme sau mai târziu în sezon. Această proliferare rapidă reprezintă o provocare majoră pentru arboricultori și necesită soluții eficiente, fie prin biocontrol, fie prin insecticide convenționale.

Metode complementare de combatere a afidelor.
O strategie de protecție integrată, care combină repelenți, biocontrol și bariere fizice, este esențială pentru a limita infestările. Una dintre opțiunile repelente disponibile este Valesco®, o soluție naturală pe bază de extract de urzică.

În timpul sezonului, insectele auxiliare, prădători ai afidelor, colonizează livezile și reglează parțial populațiile de afide. Cea mai cunoscută este larva de buburuză, care se poate hrăni cu până la 200 de afide pe zi. Alți prădători sunt larvele de dantelă și muștele planatoare, care ajută la reglarea populațiilor de afide. Există, de asemenea, specii parazite, himenopterele calcidiene: mici viespi care caută în mod special afidele pentru a-și depune ouăle. Odată eclozate, larvele lor devorează afidele. 
Trei pârghii sunt folosite în producția de fructe

  1. Combaterea ovicidelor: utilizarea uleiurilor minerale la sfârșitul iernii.
  2. Larvicid și adulticide directe: utilizarea insecticidelor de contact sau sistemice (piretroide, de exemplu), sau a macroorganismelor.
  3. Perturbatori de mișcare, cum ar fi argilele, pentru a limita colonizarea pomilor fructiferi.

Odată cu schimbările climatice, este probabil ca invaziile de afide să devină mai frecvente. O combinație a metodelor preventive de mai sus pare necesară pentru a limita impactul acestor dăunători asupra culturilor.