Împotriva fainarii, nu slăbiți presiunea
Fainarea face ravagii în fermele viticole și cerealiere. Pentru a limita presiunea, gestionarea integrată a dăunătorilor și alternanța tratamentelor sunt esențiale, cu riscul de a vedea calitatea produselor puternic afectată.
Prezența fainarii variază de la un an la altul, de la o regiune la alta și de la o cultură la alta. Spre deosebire de alte ciuperci, cum ar fi mana sau putregaiul negru, fainarea nu are nevoie de ploaie pentru a se dezvolta. Tot ce are nevoie este de umiditate a aerului (în mod ideal 80%, dar poate supraviețui chiar și la niveluri mult mai scăzute). În ultimii ani, a fost observată o presiune atât pe grâu, cât și pe viță de vie.
Tendințe în ultimii ani
Ca și în cazul altor micelii, anul 2022 a fost un an destul de nefavorabil pentru fainare , din cauza secetei. Cu toate acestea, fermierii s-au confruntat și cu alte dificultăți, cum ar fi stresul hidric. Pe de altă parte, anii cu multă umezeală, cum ar fi 2021, au favorizat sporii de fainare. În anul 2023, presiunea a fost relativ moderată. Cu toate acestea, a fost necesar un control pentru a menține presiunea sub control și pentru a evita o explozie.
Care sunt simptomele?
Această ciupercă albă este dificil de detectat pe frunze. Inițial, apare sub forma unor pete mici și strălucitoare. Ulterior, infectarea plantei duce la deformarea și decolorarea limbului foliar, colonizând în cele din urmă întreaga plantă și dându-i un aspect prăfuit, alb-cenușiu. În acest stadiu, fotosinteza nu mai poate avea loc în mod corespunzător, iar producția de fructe este afectată. De primăvara până toamna, când temperaturile sunt cuprinse între 15 și 25°C, pot avea loc numeroase cicluri de contaminare.
Produse de biocontrol preventiv
Pentru a vă proteja, se recomandă în continuare controlul preventiv. Ascenza a dezvoltat mai multe tratamente pentru agricultura ecologică, pe bază de sulf, ulei esențial de portocală dulce sau bicarbonat de sodiu (Carpet®). Aceste bioprotecții sunt, de asemenea, recomandate pentru utilizarea în agricultura convențională. Acestea pot fi alternate cu pulverizări de molecule de sinteză, precum Azoxystrobin sau Difenoconazol. Alternarea produselor, a moleculelor și a modurilor de acțiune ajută la prevenirea apariției rezistenței.
Monitorizarea este vitală
Aceste măsuri de prevenire nu garantează absența completă a ciupercii . Supravegherea este esențială pentru a evita surprizele neplăcute. La inspectarea culturilor, orice pete albe pulverulente de pe frunze, tulpini sau flori ar trebui să fie un semnal de alarmă. În timpul acestei prime etape de contaminare, boala poate fi încă controlată. Se pot aplica mai multe tratamente curative (pe lângă măsurile preventive pentru a limita răspândirea).
Această vigilență este crucială în special în viticultură, acolo unde ciuperca poate afecta rapid calitatea boabelor. Este suficient ca o mică proporție de ciorchini să fie atacați pentru ca defecte organoleptice majore să fie observate, motiv pentru care este atât de important să interveniți cât mai curând posibil!