În fața fuzariozei, urmăriți protecția preventivă.

Perante o fusarium, procure uma proteção preventiva.
Plante
În fața fuzariozei, urmăriți protecția preventivă.
2024-06-17

Calitatea sanitară a cerealelor poate fi grav afectată de ciupercile fusarium și microdochium care sunt responsabile de fuzarioză. Această boală fungică, care determină apariția micotoxinelor, trebuie monitorizată foarte atent, mai ales dacă situația este periculoasă. Există mai multe modalități de a vă proteja. 

 

Fusarium și microdochium, moștenite de la culturile anterioare.

Fusarium este una dintre cele mai dăunătoare boli care afectează sănătatea cerealelor. Acestea provoacă apariția micotoxinelor, precum DeOxyNivalenol (DON). Aceste microtoxine sunt toxice pentru consumul uman și animal și pot duce la declasarea cerealelor în cazul în care se depășesc pragurile de toleranță. Diferite specii de ciuperci fusarium și microdochium sunt responsabile de atacurile de fuzarioză. Tulpinile prezente pot fi moștenite de la culturi anterioare, cum ar fi porumbul sau sorgul, care sunt vectori ai bolii. 

 

Protecție preventivă în cazul în care există un risc dovedit.

Prin monitorizarea dinamicii bolii, putem urmări nivelul de presiune și să limităm daunele provocate culturilor de cereale. Trebuie să fiți deosebit de vigilenți în situațiile cu risc ridicat, cum ar fi după o perioadă de ploaie, la semănatul direct sau la utilizarea de soiuri sensibile la boală. În timpul fazei de înflorire, dacă umiditatea este de 100% pe o perioadă de 48 de ore, intervenția devine necesară. În momentul în care simptomele sunt vizibile (spicul scorojit, aureolă neagră, brunificarea tulpinii spicului), este deja prea târziu.

 

Tebuconazol, un răspuns eficient.

Eficacitatea programului de erbicidare depinde de natura ciupercii responsabile. În cazul fusarium spp, tratamentul trebuie aplicat de la apariția primelor stamine. În cazul microdochium spp, se recomandă, de asemenea, aplicarea în stadiul de înflorire, dar trebuie acordată o atenție sporită riscului de rezistență. Specialitățile pe bază de triazol, precum tebuconazolul (Sextan 25 EW), reprezintă o soluție eficientă pentru combaterea ciupercii principale, fusarium graminearum.

 

Reducerea riscului de fuzarioză  Diverse practici pentru o bună gestionare a bolii.  Înainte de însămânțare : rotația culturilor și pregătirea adecvată a solului. La semănat: Alegeți varietatea în funcție de sensibilitatea sa. Când condițiile o cer: Protecție fungicidă adecvată.  Pentru tratamentele fungicide: triazole, o opțiune tehnică și economic echilibrată. Exemplu: Tebuconazol sau Protioconazol.