Skip to main content

Cunoașteți bunele practici în aplicarea produselor de protecție a plantelor?

Planetă
Cunoașteți bunele practici în aplicarea produselor de protecție a plantelor?
2024-10-21

Atenție la prepararea amestecului

Marea majoritate a produselor fitosanitare (PPP) disponibile pe piață sunt formulate pentru a fi amestecate cu apă în concentrații variabile. Acest amestec (care este de obicei o emulsie sau o suspensie în apă) se numește suspensie și se aplică prin pulverizare, prin care este „rupt” în mii de picături mici.

 

Aceasta înseamnă că calitatea apei utilizate în amestec și interacțiunea acesteia cu produsele sunt esențiale pentru o aplicare eficientă pe cultură. Aceasta înseamnă că, între momentul în care se prepară amestecul de pulverizare și momentul în care acesta părăsește rezervorul de pulverizare, este important să se mențină o „relație bună” între părți.

 

Importanța calității apei la prepararea lichidului de pulverizare

Pentru o lungă perioadă de timp, nu s-a acordat suficientă atenție diferiților parametri de calitate pe care ar trebui să îi aibă apa utilizată la pulverizare. Cu câțiva ani în urmă, însă, unul dintre acești parametri a început să fie luat în considerare atunci când s-a pus problema că anumite produse „își pierd eficacitatea atunci când sunt amestecate cu apă alcalină”: pH-ul apei. Acesta era doar o parte a adevărului, deoarece hidroliza alcalină este o degradare pe care toate produsele de protecție a culturilor o suferă în apă, indiferent de pH-ul acestora. Diferența constă în viteza cu care are loc această reacție, care este mai rapidă în cazul produselor mai sensibile la acest fenomen și la pH și temperaturi mai ridicate. Acesta este motivul pentru care este important să se acidifice apa în prealabil, pentru a nu lăsa timp suficient ca o mare parte din produs să se degradeze, în special în zilele caniculare. Acesta este motivul pentru care siropul nu trebuie depozitat peste noapte.

 

Cu toate acestea, calitatea apei nu depinde doar de pH-ul său. Există și alți factori care o influențează, cum ar fi solidele în suspensie din apă. Prin urmare, asigurarea utilizării unei ape de bună calitate la pulverizare este, de asemenea, o garanție a eficacității aplicării produselor de protecție a culturilor.

 

Produsele pot avea formulări diferite, care determină aspectul lor atunci când sunt scoase din ambalaj, rezultat din modul în care sunt amestecate substanța activă și adjuvanții (substanțe care nu au acțiune biologică). Amestecul poate fi prezentat, de exemplu, ca o suspensie concentrată (lichid) sau ca un aglomerat dispersabil în apă (solid). 

Calitatea unei formulări se măsoară, de asemenea, prin ușurința cu care se amestecă cu apa, lucru pe care Ascenza se străduiește să îl asigure în întreaga sa gamă. Ascenza garantează cele mai moderne formulări din portofoliul său și pentru a reduce riscul asociat cu prepararea chiturilor.

 

 

Grijă în prepararea amestecului

Deoarece un amestec este adesea rezultatul amestecării mai multor produse cu apă, este important să se urmeze o ordine a procedurilor care să garanteze stabilitatea amestecului pentru cât mai mult timp posibil. Acest lucru asigură faptul că toate plantele (și alte ținte) primesc exact aceeași cantitate de produs, indiferent dacă au fost pulverizate cu amestecul de la începutul sau de la sfârșitul rezervorului. Prin urmare

1. Amestecați mai întâi produsele solide, asigurând un amestec bun, și abia apoi lichidele.

2. Dacă este necesar, dar din ce în ce mai puțin utilizat datorită prezenței dispozitivelor de amestecare în pulverizator (sau cel puțin a unor agitatoare bune în rezervor), un prim preamestec poate fi realizat separat.

Cum să evitați incompatibilitățile dintre produse

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este incompatibilitățile. Deși majoritatea amestecurilor între produse ale aceluiași producător, cum ar fi Ascenza, sunt garantate ca fiind sigure, poate apărea o reacție între acestea atunci când sunt amestecate. Prin urmare, dacă amestecați două produse pentru prima dată, preparați separat o cantitate mică la aceeași concentrație, așteptați un timp și urmăriți semnele de incompatibilitate, cum ar fi.

  • Schimbarea temperaturii.
  • Precipitarea părții solide a amestecului, adică aceasta „cade” prea repede pe fundul recipientului și se separă de partea lichidă la suprafață.
  • Modificarea vâscozității, amestecul devenind mai dens fără un motiv aparent
  • Modificări de culoare.

Prepararea amestecului este, prin urmare, o etapă fundamentală în aplicarea produselor de protecție a plantelor și este etapa cu cel mai mare risc pentru aplicator.