Cultivarea viitorului și conservarea bogăției zonelor noastre umede

wetlands day: Egret searching for food in paddy fields
Cultivarea viitorului și conservarea bogăției zonelor noastre umede
2024-02-06

În relația complexă a ecosistemelor Pământului, zonele umede joacă un rol esențial, orchestrând în liniște dansul vieții. În mijlocul peisajului în continuă evoluție al agriculturii moderne, aceste sanctuare se află la o răscruce crucială. Alăturați-vă nouă într-o călătorie de explorare a relației complicate dintre cultivarea viitorului și conservarea bogăției zonelor umede.

 

Agricultura și zonele umede pot coexista într-o relație reciproc avantajoasă care promovează sănătatea și durabilitatea ecologică. Practicile agricole gestionate în mod responsabil, pot contribui la conservarea și chiar la îmbunătățirea ecosistemelor zonelor umede.

Pentru a maximiza impactul pozitiv al agriculturii asupra zonelor umede, este esențial să se pledeze pentru și să se pună în aplicare practici agricole responsabile. Acestea includ utilizarea durabilă a produselor agrochimice, punerea în aplicare a metodelor de conservare a solului și adoptarea de practici care reduc scurgerea nutrienților în zonele umede. Aceste practici contribuie la sănătatea generală a bazinului hidrografic, aducând beneficii atât terenurilor agricole, cât și zonelor umede adiacente. 

Unele activități agricole, cum ar fi cultivarea orezului sau irigarea controlată, pot contribui la reglarea nivelului apei în zonele umede, imitând procesele hidrologice naturale. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru a preveni fluctuațiile extreme ale nivelurilor de apă care pot avea un impact negativ asupra habitatelor din zonele umede.

În unele cazuri, terenurile agricole bine gestionate acționează ca o zonă tampon între zonele urbane în expansiune și ecosistemele zonelor umede sensibile. Acest lucru poate proteja zonele umede de invadarea directă și de poluare. 

Practicile agricole durabile pot oferi sprijin economic pentru eforturile de conservare a zonelor umede. De exemplu, inițiativele agricole ecologice pot genera venituri care pot fi reinvestite în proiecte de restaurare a zonelor umede sau în programe de conservare. 

 

Exemplele următoare demonstrează că, cu o gestionare atentă și practici durabile, este posibil ca agricultura și zonele umede să coexiste, oferind atât beneficii ecologice, cât și sprijin pentru mijloacele de trai ale comunităților locale.

În Franța: 

 • Regiunea Camargue din sudul Franței este renumită pentru zonele sale umede vaste, inclusiv mlaștini sărate, lagune și orezării. Fermierii locali practică metode tradiționale de cultivare a orezului, adaptate la mediul umed. Această abordare durabilă sprijină atât agricultura, cât și biodiversitatea unică din Camargue.
 • Marais Poitevin, denumit adesea „Veneția verde”, este o zonă mlăștinoasă din regiunea Nouvelle-Aquitaine. Agricultura din zonă include cultivarea culturilor pe terenuri recuperate și creșterea tradițională a animalelor. Coexistența agriculturii și a zonelor umede contribuie la patrimoniul cultural și natural unic al regiunii.
 • Bazinul râului Garonne, în regiunea Occitanie, cuprinde diverse habitate de zone umede. Practicile agricole durabile din bazin, precum agroforestul și agricultura ecologică, contribuie la menținerea calității apei și la conservarea biodiversității zonelor umede de-a lungul râului.

 

În Spania:

 • Delta Ebro, situată în Catalonia, este una dintre cele mai mari zone umede din Spania. Agricultura, în special cultivarea orezului, este o activitate semnificativă în deltă. Practicile tradiționale de cultivare a orezului, adaptate la mediul zonelor umede, contribuie la conservarea biodiversității din deltă, susținând în același timp mijloacele de trai ale comunităților locale.
 • Parcul Național Doñana, situat în Andaluzia, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cunoscut pentru diversitatea ecosistemelor sale, inclusiv zone umede, mlaștini și dune de nisip. Practicile agricole durabile, cum ar fi pășunatul extensiv și cultivarea tradițională a orezului, coexistă cu eforturile de conservare din parc, susținând flora și fauna diverse.
 • Parcul Național Tablas de Daimiel este o zonă umedă din Castilla-La Mancha, cu peisaje unice, cum ar fi lagunele de apă dulce și stufărișurile. Practicile agricole tradiționale din zonele înconjurătoare, inclusiv cultivarea culturilor de teren uscat, au fost adaptate pentru a susține echilibrul delicat al ecosistemului zonelor umede.

 

În Portugalia:

 • Ria Formosa, situată în regiunea Algarve, este un sistem de lagune de coastă cu un mozaic de zone umede, mlaștini sărate și insule de barieră. Agricultura locală din această regiune include producția de sare și cultivarea scoicilor, care sunt integrate cu procesele naturale ale zonelor umede. Această abordare durabilă contribuie la conservarea biodiversității unice a Ria Formosa.
 • Laguna Aveiro, situată în regiunea Centro, este caracterizată de un sistem complex de canale și lagune cu apă sărată. Agricultura din zonele înconjurătoare include producția de sare, acvacultura și practicile tradiționale de pescuit. Aceste activități au fost adaptate la mediul zonelor umede, promovând un echilibru între agricultură și conservarea ecologică.

 

În Italia: 

 • Delta Po, în regiunea Veneto, este una dintre cele mai mari zone umede din Italia. Aceasta este caracterizată de o rețea de lagune, mlaștini și canale fluviale. Agricultura din regiune include cultivarea orezului, adaptată la condițiile din zonele umede. Practicile tradiționale de cultivare contribuie la conservarea ecosistemului unic al Deltei Po.
 • Valle dei Mocheni din Trentino este cunoscută pentru zonele umede și pajiștile sale alpine. Practicile agricole tradiționale din această vale, precum agricultura la scară mică și pășunatul animalelor, sunt în armonie cu mediul natural. Gestionarea atentă a acestor practici sprijină atât agricultura, cât și conservarea habitatelor zonelor umede.

 

În România:

 • Delta Dunării, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, este un mozaic de lacuri, canale și mlaștini. Comunitățile locale se ocupă de pescuit și agricultură durabilă, inclusiv de cultivarea stufărișurilor. Această coexistență permite conservarea biodiversității deltei, sprijinind în același timp mijloacele de trai ale oamenilor din regiune.

 

Gândiți-vă la beneficiile integrării conservării zonelor umede în agricultură ca la un caz simbiotic. Menținerea unor zone umede vibrante nu este doar un gest ecologic, ci și o investiție în viitorul nostru agricol. Apă mai curată, soluri fertile și reziliență în fața haosului climatic - acestea sunt dividendele pe care le culegem când alegem să pășim ușor pe zonele umede.

În cadrul programului Nerthus, Ascenza promovează utilizarea durabilă a agriculturii contribuind la îmbunătățirea biodiversității și la protecția mediului în zonele protejate. Exemplele menționate mai sus luminează calea de urmat. Comunitățile și regiunile care îmbrățișează o coexistență armonioasă între agricultură și zonele umede culeg roade peste măsură.