Asigurați un climat umed în timpul înfloririi, evaluați riscul de ofilire datorat Fusarium

blé avec fusariose
Asigurați un climat umed în timpul înfloririi, evaluați riscul de ofilire datorat Fusarium
2024-01-22

Vremea ploioasă solicită vigilență în parcelele de cereale, pentru a putea evalua riscul de contaminare a spicelor cu ofilirea datorată Fusarium și pentru limitarea prezenței ulterioare a micotoxinelor la recoltare. Deoarece este toxic pentru hrana umană și animală, depășirea nivelurilor autorizate are ca rezultat degradarea cerealelor.

 
Loturile trebuie monitorizate periodic pentru a putea ține evidența gradului de susceptibilitate la îmbolnăvire și pentru a limita pagubele într-o situație de risc mai mare (la plantarea culturii în sol fără cultivare sau în prezența soiurilor sensibile). Monitorizarea trebuie crescută și mai mult în contextul în care scăderea nivelurilor de DeOxyNivalenol (DON) este în curs de examinare. 


Mai mult, într-o situație de risc mai mare, așa cum este de așteptat pentru această luna date fiind condițiile, se poate dovedi necesară o intervenție fungicidă. Dintre substanțele active fungicide, specialitățile pe bază de triazoli, precum tebuconazolul, fac posibilă lupta eficientă împotriva ciupercii Fusarium graminearum, menținând un raport tehnic și economic bun.